Hannele Ögård-Forsmans reseberättelse

Några personliga reflexioner kring en regnrik trädgårdsresa till Eskilstunatrakten 2-3 juni 2012

22 entusiastiska damer och 2 minst lika entusiastiska herrar försedda med gummistövlar, regnrockar och paraplyer trotsade regngudarna för att under två händelserika dagar besöka tre privata trädgårdar och tre handelsträdgårdar i hällregn och 5 graders sommarvärme (kan man faktiskt kalla det för värme??).

Medan vi intog morgonfrukosten ombord på Rosella vid två vackert dukade bord (tack Carita, din omtanke värmde) diskuterade vi den unga busschaufförens chans att överleva dagen. Vi antog att bussbolaget skickat ynglingen på sitt första eldprov – om han klarar av 24 trädgårdsgalningar och deras växtinköp, ja då klarar han ALLT efter den resan. Han såg lite ängslig ut på morgonen men det visade sig att han kört buss i 10 år. Han växte verkligen med sin uppgift och vi var mycket nöjda med servicen.

Vårt första stopp var Åsby trädgård i Hallstahammar. Där finns allt man kan tänka sig i inredningsväg och lite till: plåtskyltar, kuddar, ljus, krukor, krukväxter och naturligtvis mest uteväxter.

Efter två timmar var det stora lastutrymmet i bussen fyllt till bristningsgränsen – och vi hade 5 ställen kvar att besöka!! En halvtimme senare var vi framme hos Bürgers Växtgård i Köping där vi blev guidade av Mr. Bürger Himself (tror jag).

Här fanns alldeles fantastiska barrträd i alla tänkbara färger och former, japanska lönnar, blommande magnolior och fantastiskt fina perenner. Nu började träden invadera den bakre delen av bussen... Vi fick 10 % rabatt bara vi sa till i kassan att solen sken så fint idag.

Vårt första privata trädgårdsbesök gjordes hos Gunilla och John Teckenberg, hon hemma från Karleby och han från Vanda. Man kan undra hur dom har hamnat här långt inne i den Sörmländska skogen? För 10 år sen började dom anlägga sin trädgård som tidigare varit en vildsvinsfarm. Det började med en bänk ringerblommor, berättade Gunilla. Nu fanns det inga ringerblommor kvar men jag såg många vanliga gammeldags perenner såsom violer i krukor, iris, pioner, kaprifol och många små grupper med krukor med taklök i. Sen fanns det allt från pyttesmå funkior till knollriga uppstammade barrträd. Marken var täckt av svart grus och växterna var oftast planterade en och en. På så vis kom dom verkligen till sin rätta mot det svarta gruset.  Kullerstensbelagda gångar slingrade sig fram mellan fantastiska mossbeklädda stenar. Inte ett ogräs så långt ögat nådde. Här fanns massor med överskottsväxter att köpa men regnet forsade ner och vi var helt genomfrusna, så det blev tyvärr inte mycket köpt här.

Efter ett par timmars vila på hotellet åt vi en otroligt god middag på en mysig restaurang alldeles vid åstranden i Eskilstuna.

Andra dagen började med den vackraste hotellfrukosten jag någonsin sett. Och gott var det också. Resväskorna stuvades in ett fack i bussen där temperaturen kunde stiga upp till 50 grader eller mer. Men vad då, nu hade vi ju mera plats för dagens inköp!

Vi åkte till ett lite äldre villaområde där Christina Örn Nömm och Hugo Nömm förvandlat två hopslagna tomter till en blommande skogsbacke på bara 10 år. Nu var vädergudarna på vår sida och det var uppehåll medan vi klättrade upp och ner längs de smala gångarna i den branta sluttningen.

Högst uppe på backen regerade ett ugglepar i trä medan en yppig kvinna i ett hav av brokbladig kirskål härskade över äppelträdgården nedanför huset. Här fanns många gulbladiga växter och vid en av stigarna upp för sluttningen satt ”Den pinkande damen” helt öppet och gjorde sitt.

Det hällregnade medan vi körde till vårt nästa besöksmål men slutade när vi var framme. Och vi nådde ett nytt värmerekord: 10 grader.

Nu var vi hos Solveig och Börje Sehlin som bodde i en statarbostad från 1800-talet med sin gamla hund Jazza. Här fanns stora ekar vars löv dom samlade i kompoststrängar längst bak i trädgårsdslunden som skulle utvidgas när löven multnat ner. Vid dammen fanns en enormt stor kärrtörel som lyste som en sol trots att den redan var utblommad. Smala barkgångar slingrade sig genom träddungen och blomrabatterna var kantade med grus mot gräsmattan. Detta var en hanterbar trädgård med lite ogräs här och där, det kändes som en vanlig trädgård, inget som man gjort bara för att visa upp för folk.

Lunchen intogs på Jernbergska gården i Radermachersmedjorna mitt i Eskilstuna. Vi hann också springa ut och in i några hantverksbutiker innan det var dags att fortsätta mot vår sista anhalt: Löta handelsträdgård. Detta var en enorm anläggning men strukturerad och tydligt skyltat: funkior, låga buskar, höga träd osv. Paret Sehlin som vi besökte tidigare på dagen var också här och inhandlade mera växter.

Jag förstår inte hur allt det som inhandlades här kunde rymmas i bussens sprängdfyllda bagageutrymme, en hel del kassar kom också in i bussen även denna gång. På Flygfyren i Norrtälje kom det ytterligare kassar med i bussen innan vi åkte ner till Kapellskär och Rosella.

Hemma i Mariehamn mötte männen med bilar och skottskärror. Jag hörde en äkta mans förvånade (kanske också lite förtvivlade) utrop: Va, har du en låda till, medan jag hastigt skyndade iväg till min bil med mina fyra växter, inhandlade för 70 kronor!

Hannele Ögård-Forsman


Hannele Ögård-Forsmans reseberättelse

Några personliga reflexioner kring en regnrik trädgårdsresa till Eskilstunatrakten 2-3 juni 2012

22 entusiastiska damer och 2 minst lika entusiastiska

 
Ålands trädgårdsförening © 2017